Declaraţiile premierului Emil Boc, din urmă cu câteva zile, potrivit cărora pensionarii ar putea lucra în continuare la stat, pe bază de convenţii civile a împărţit lumea politică şi nu numai în două tabere. O parte a declarat că nu se pot încheia astfel de convenţii, în tip ce de cealaltă parte s-a susţinut contrariul.

Emil Moroianu, reprezentantul Institutului de Cercetări Juridice a precizat că doar cei care lucrează în învăţământ ar putea fi plătiţi prin convenţii civile.

„Convenţia civilă în înţelesul de plată cu ora este posibil doar în sistemul de învăţământ, în domeniul celorlalte raporturi juridice de dreptul muncii sunt necesare încheierea unor convenţii de muncă”. a declarat Emil Moroianu din cadrul ICJ.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, nici pensionarii care lucrează la stat nu pot fi plătiţi prin convenţie civilă.

„Ordonanţa nu le permite pentru că se referă la venituri din exercitarea unor funcţii remunerate, deci o funcţie plătită. Persoana care îngrijeşte o persoană cu handicap sau asistenţii maternali, ei nu pot să lucreze pe Convenţie civilă 3 ore. O astfel de persoană lucrează 24 de ore în continuu”, a afirmat Câmpeanu.

Ordonanţa este contestată şi de mulţi foşti ofiţeri, dar şi de un primar. Edilul din Piteşti spune că Poliţia Comunitară va pierde mulţi oameni dacă renunţă la pensionari.

Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, e convins că mai multe oraşe din ţară vor rămâne fără serviciul de Poliţie Comunitară, pentru că majoritatea angajaţilor sunt pensionari, iar organizarea unui concurs durează mult.

„Noi nu putem pregăti peste noapte specialişti care vor lua locul celor care vor pleca”, a afirmat Tudor Pendiuc.

Şeful Poliţiei Comunitare Oradea, Gheorghe Leucea, general trecut în rezervă la începutul anului trecut, este şi el nemulţumit de actul normativ emis de guvernul Boc.

„Este ca o acţiune care conduce către acel punct care se cheamă a exersa umilinţa. Ar fi păcat de la Dumnezeu să stau pe margine şi să privesc, când mai pot să ofer din experienţa mea”. a declarat Gheorghe Leucea

Supăraţi sunt şi alţi peste 70 de ofiţeri în rezervă, încadraţi în diverse instituţii de stat din Oradea.

„Dreptul la muncă este un drept constituţional! Mai mult decât atât: instituţiile publice de pază sunt instituţii cu autofinanţare. Nu afectăm bugetul statului cu absolut niciun leu”, a afirmat Viorel Diaconu, şeful Direcţiei de Pază Publică Bihor.

Din cei 530 de angajaţi ai Direcţiei Publice de Pază Bihor, subordonată Consiliului Judeţean, peste 40 sunt militari în rezervă, care au fost disponibilizaţi şi au primit plăţi compensatorii.