Mark Galeotti

2023-04-30T14:33:00Z

Trupele rusești Spetsnaz în Piața Roșie în timpul paradei militare de Ziua Victoriei din mai 2021.
Mihail Svetlov/Getty Images
  • Forțele Spetsnaz din Rusia sunt adesea descrise ca un fel de super-trupe rusești.
  • Dar mitologia din jurul Spetsnazului este pe cât de adesea înșelătoare, pe atât de extinsă.
  • În „Războaiele lui Putin”, autorul Mark Galeotti descrie ce este și ce face cu adevărat Spetsnaz-ul.

Se încarcă Se încarcă ceva.

Mulțumesc pentru înscriere!

Accesați subiectele dvs. preferate într-un flux personalizat în timp ce sunteți în deplasare.

Următorul este un fragment din cartea lui Mark Galeotti, „Războaiele lui Putin: din Cecenia în Ucraina”.


„Războaiele lui Putin: de la Cecenia la Ucraina” de Mark Galeotti.
Editura Osprey

Forțele speciale ale majorității țărilor pun accentul pe condiția fizică, determinarea și agresivitatea.

a Rusiei Spetsnaz Cu siguranță nu fac excepție, deși se pare că nu sunt neapărat la fel de dedicați manifestărilor deschise de machism precum VDV, pentru care orice zi a porților deschise pare incompletă fără parașutiști care sparg grinzile de lemn cu capul sau aruncă o sapyorka ascuțită – scurtă distinctivă a rușilor. unealtă de întărire mânuită — în timp ce sărea printr-un inel de foc.

Ca un Spetsnaz veteranul mi-a spus odată, „precizia și tăcerea bat puterea și curajul, în orice zi”. Când a fost întrebat de ce părea să disprețuiască curajul, a făcut o pauză și a spus că Spetsnaz erau mai preocupați de determinare: „curajul este dorința de a muri încercând să atingă obiectivul; determinarea este voința de a găsi o cale de a ajunge acolo, fără a muri”.

Se scrie și se pretinde multe despre Spetsnaz. Mai puțin se știe cu siguranță, în ciuda a ceea ce este acum o industrie în cărțile în limba rusă despre ele, de la memorii la ghiduri de abilități de supraviețuire. În afară de faptul că multe sunt istorice, iar unele pur fantastice, de multe ori ratează ideea despre cine Spetsnaz sunt și, mai exact, ceea ce trebuie să facă.

Mitologia din jurul lui Spetsnaz este astfel pe cât de des înșelător, pe atât de extins. În Occident, multe dintre acestea datează de la scrierile dezertorului sovietic Vladimir Rezun, care a scris o serie de presupuse dezvăluiri sub pseudonimul „Viktor Suvorov”. Când a fost vorba de Spetsnaz, pe care el a descris-o ca pe o amenințare implacabilă și uniform letală pentru NATO, era plin de detalii captivante: și-au testat abilitățile de luptă neînarmată pe criminali condamnați, pe care îi vor ucide; aveau cizme cu benzi de rulare inversate, astfel încât urmele lor să pară să conducă pe drumul greșit; au folosit un cuțit cu un arc puternic care să-și împuște lama asupra unui inamic. Multe dintre ele au fost dezmințite de atunci, fie că nu sunt tocmai corecte (au folosit, de exemplu, uneori „cuțitul de scout” NRS-2, care nu și-a lansat lama, dar a încorporat un pistol cu ​​o singură lovitură în mâner) sau de-a dreptul greșit, dar, cu toate acestea, imaginea Terminatorilor sovietici necruțători s-a dovedit a avea un atractiv îngrozitor.

Oameni speciali, pentru sarcini speciale

Membri ai celei de-a 16-a brigade separate cu scop special din armata rusă în timpul unui exercițiu din 2018.
Evgheni Polovodov/Ministerul Rus al Apărării/Mil.ru

Evoluția forțelor speciale ale Rusiei a fost modelată de accentul pus pe războiul în masă și de primatul strategiei venit de la vârful sistemului față de priceperea individuală a oamenilor de la bază. Numele lor este o contracție a Spetsialnoye Naznacheniya, „cu desemnare specială” sau „cu scop special”. Acesta este un detaliu destul de semnificativ: nu sunt „forțe speciale” ca atare în sensul occidental, ceea ce pune accent pe „specialitatea” operatorilor înșiși. În schimb, ceea ce este distinctiv este rolul special care este atribuit acestor trupe. Până la urmă, până de curând, multe sau chiar majoritatea Spetsnaz au fost conscriși și, deși „mai speciali” decât soldații obișnuiți, chiar și parașutiștii și altele asemenea, ei cu greu pot fi considerați în aceiași termeni înalți ca forțele de elită occidentale cu care au fost adesea comparați în mod înșelător, cum ar fi SAS-ul britanic sau America’s Seals. și Beretele Verzi.

O altă sursă de confuzie este felul în care tot felul de alte unități sunt, de asemenea, cunoscute formal sau informal ca Spetsnazde la comandourile anti-teroriste cu adevărat de elită ale Centrului Special de Desemnare al FSB (TsSN: Tsentr Spetsialnovo Naznacheniya) către unitățile de răspuns rapid nu tocmai formidabile ale Agenției Federale pentru Silvicultură. Dintre cei mai serioși, Serviciul de Informații Externe Zaslon („Ecran”) are sarcina în primul rând să protejeze VIP-urile și facilitățile diplomatice în medii cu risc ridicat, dar și cu operațiuni ascunse în străinătate. Apoi există forțe care se suprapun mult mai strâns cu cele ale armatei Spetsnaz. Trupele de Interne Gărzii Naţionale Spetsnaz include cel de-al 33-lea Detașament cu scop special din Moscova „Peresvet„, precum și o serie de Detașamente locale speciale de răspuns rapid (SOBR: Spetsialny Otryad Bystrovo Reagirovaniya) care furnizează în mare măsură un răspuns armat poliției, dar au fost, la fel ca trupele interne, desfășurate și în Cecenia și Ucraina. În Siria, știm că operatori de la TsSN al FSB au fost desfășurați deoarece patru bărbați uciși de o mină în timpul unei ambuscadă în apropiere de Latakia în februarie 2020 s-au dovedit a fi de la Direcțiile S (principala sa unitate antiteroristă) și K (responsabilă pentru operațiunile din Siria). Caucazul de Nord). Ei cercetau o posibilă zonă de întâlnire pentru liderii militari turci și sirieni. Operatori din Garda Naţională şi Zaslon au slujit și în Siria, în timp ce în februarie 2020, guvernul ucrainean a lansat imagini video cu operatorii TsSN din Donbas.

Rolul principal al Spetsnaz este, totuși, ca cercetași și sabotori, desfășurați pentru recunoașterea câmpului de luptă și, de asemenea, operațiuni din spatele liniilor împotriva lanțurilor de comandă și liniilor de aprovizionare inamice și, în special, a armelor nucleare tactice ale NATO. La urma urmei, modernul Spetsnaz sunt într-adevăr produse ale Războiului Rece, (re)create în 1957 în cadrul GRU ca unități de putere de batalion capabile să se deplaseze în spatele liniilor NATO pentru a localiza și, în mod ideal, să distrugă arme precum racheta balistică cu rază intermediară Matador. Matadorul avea o autonomie maximă de 700 de mile, dar pe măsură ce au fost introduse noi sisteme, modelul Spetsnaz misiunea a crescut, la fel și distanța la care se așteptau să pătrundă în Europa. În 1962 cele cinci batalioane au devenit șase brigăzi, iar în 1968 au început să-și achiziționeze propriile facilități de antrenament specializate.

Pe măsură ce ambițiile imperiale ale Moscovei au devenit mai expansive, a avut nevoie și de forțe capabile să proiecteze puterea la nivel global și, de asemenea, să răspundă chirurgical la problemele din interiorul „imperiului” existent. Spetsnaz a antrenat forțe de elită în Cuba, a protejat transportul maritim sovietic de sabotorii sud-africani din Angola și a jucat roluri cruciale în suprimarea revoltei împotriva regimului marionetă din Ungaria în 1956 și a liberalului „Primăvara de la Praga” în 1968. În Afganistan, în 1979, ei nu au condus doar lovitura de stat inițială care l-a îndepărtat pe liderul existent Hafizullah Amin și a instalat un nou regim, dar apoi au atacat caravanele de aprovizionare a rebelilor, au vânat SAM-uri Stinger furnizate de SUA, au păzit VIP-uri în vizită și, uneori, pur și simplu au ajuns să pună în serviciu ca infanterie. Chiar și așa, a fi mai bun decât majoritatea forțelor mizerabile și recalcitrante ale armatei sovietice conscrite nu le-a făcut pe majoritatea forțe speciale cu adevărat speciale. Tocmai necesitatea unor astfel de operatori de elită i-a forțat pe sovietici să înceapă să ridice unități ad-hoc extrase din specialiștii în sabotaj KGB (care au format Zenitunitatea care a condus misiunea de asasinare a lui Amin), și apoi creează tot mai mult elemente informale în cadrul Spetsnaz cuprinzând numai subofițeri profesioniști și ofițeri care ar putea fi însărcinați cu misiuni deosebit de dificile.

Acesta a fost din nou cazul în anii 1990, când Spetsnaz au fost încă o dată (gre)folosite ca infanterie în Cecenia. Pentru unele misiuni, au fost create echipe de soldați profesioniști pentru anumite operațiuni. Cu toate acestea, era din ce în ce mai greu să recrutezi și să reții soldați buni. În timp ce unele unități au reușit să-și păstreze un anumit grad din vechiul spirit de corps, altele au răspuns anilor de salarii mici, promisiuni încălcate și ierarhii corupte cu o alunecare către criminalitate și indisciplină, așa cum a descoperit pe prețul său jurnalistul Dmitri Kholodov atunci când a investigat afirmațiile potrivit cărora erau la lumina lunii în mafie (vezi capitolul 3). Totuși, ei au revenit relativ repede sub Putin și au beneficiat, de asemenea, în special de pe urma noii eforturi de a recruta contractniki. Începând cu 2020, doar aproximativ 20% erau conscriși și nu numai că această proporție continuă să scadă, dar acei recrutați sunt absolut alegerea, de obicei tineri sportivi și absolvenți ai programelor de formare a aptitudinilor militare de vârstă școlară (și jumătate se înrolează ca voluntari la sfârşitul mandatului lor obligatoriu).

Vârful suliței

Membri ai Brigăzii 2 Separate Speciale din Rusia, o brigadă Spetsnaz GRU, în timpul unui exercițiu.
Konstantin Morozov/Ministerul Rus al Apărării/Mil.ru

The Spetsnaz a umplut în mod tradițional un gol între forțele obișnuite de recunoaștere militară și activele și unitățile de colectare de informații ale agențiilor de informații și securitate. Misiunea lor de sabotare, însă, s-a extins în lumea modernă a „măsurilor active” și a „războiului politic” și au dobândit un rol mult mai larg ca instrument politico-militar de alegere al Kremlinului. Kremlinul vede în Spetsnaz o armă flexibilă (și chiar și uneori negabilă), pe care o poate folosi la fel de ușor pentru a lupta cu gherilele aici, precum pentru a sprijini o insurgență acolo, vârful suliței în noile sale aventuri. Au luptat în Georgia; în Crimeea, au condus operațiunea; în Donbas au oferit capacități speciale cruciale insurgenților; în Siria, ei au contribuit, de asemenea, la asigurarea că puterea aeriană rusă își atinge obiectivele. În mediul de securitate dezordonat și dezordonat al secolului 21 ry, o sută bine antrenat Spetsnaz se poate dovedi mai utilizabil și mai eficient decât o întreagă brigadă blindată.

Sunt vreo 17.000 Spetsnaz și ocupă astfel un rol asemănător, dacă mai ascuns decât cel al VDV-ului și MP (și merită să ne amintim că parașutiștii au propriile lor Spetsnaz unitate, Ordinul Independent al 45-a Gărzi de la Kutuzov, Ordinul Brigăzii cu scop special Alexandru Nevski). Aceasta nu este încă o forță care, în ansamblu, ar putea fi considerată forțe speciale „Tier One”, și ele sunt poate cel mai bine înțelese ca infanterie ușoară expediționară vârf de lance, aproximativ analogă cu Regimentul 75 Ranger din SUA, Brigada 16 de asalt aerian britanic sau francez. Legiunea Străină, deși este desigur un nou Comandament al Forțelor de Operațiuni Speciale (KSSO: Komandovaniye Sil Spetsialnalnykh Operatsii) a fost înființată în 2012, ceea ce trebuie considerat comparabil cu alți „best of the best”.

Tocmai din acest motiv, ei au reprezentat o dispută în genul de rivalitate între servicii care a reprezentat o problemă specială pentru ruși. După războiul din Georgia din 2008, GRU a fost slab din punct de vedere politic, fiind învinuit (în mare parte pe nedrept) pentru performanța slabă a Rusiei. Astfel, în 2011, armata a făcut o ofertă de preluare de succes, iar la 24 octombrie 2010 — chiar ziua în care Spetsnaz își sărbătoreau cea de-a 60-a aniversare — adjunctul șefului de stat major al forțelor terestre pentru recunoaștere, colonelul Vladimir Mardusin a anunțat că Spetsnaz erau transferați de la a fi un activ strategic al GRU (sau GU așa cum devenise) și în schimb urmau să fie subordonate Districtelor Militare. Ideea era ca GU să se concentreze pe spionaj și pe Spetsnaz ar fi bunuri pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, speriații nu aveau de gând să accepte acest lucru întins, iar când fostul șef bolnav al GU a fost succedat la începutul anului 2011 de mult mai viguros și mai priceput din punct de vedere politic, generalul Igor Sergun, au început să facă lobby pentru vechiul status quo. . Între timp, GU a luptat cu o acțiune birocratică de ariergarda, transferând nominal Spetsnaz către Forțele Terestre, dar în practică amânând deplasarea pe tot felul de motive practice și procedurale. Numirea lui Șoigu și Gerasimov s-a dovedit decisivă, ambii au văzut nevoia acestor forțe ca active la nivel strategic, capabile să fie utilizate în operațiuni politico-militare. În 2013, au fost returnați oficial la GU (dacă au plecat vreodată cu adevărat).

a lui Putin Spetsnaz

Membri ai celei de-a 14-a brigade separate cu scop special din Rusia în timpul unui exercițiu din februarie 2017.
Ministerul rus al Apărării/Mil.ru

The Spetsnaz cuprind șapte brigăzi regulate de diferite dimensiuni, constituind în total probabil 19 unități de dimensiunea unui batalion numite Detașamente cu desemnare specială independentă (OOSN: Otdelny Otryad Spetsialnovo Naznacheniya), fiecare cu aproximativ 500 de personal. Brigada a 22-a relativ mică are doar două OOSN, a 173-a și a 411-a, de exemplu, în timp ce marea brigadă a 14-a – care este responsabilă pentru întregul VO de Est – are în totalitate patru, a 282-a, 294-a, 306-a și 314-a. Fiecare OOSN este împărțit într-o companie de comandă și personal și trei unități de putere a companiei de aproximativ 140 de personal, fiecare la rândul său împărțit în patru unități de 14 oameni, o echipă de comandă și elemente de sprijin extinse, inclusiv personal medical și tehnic. Cei patru Independenti Spetsnaz Puncte de recunoaștere navală (OMRPSN: Otdelny Morskoy Razvedyvatelny Punkt Spetsialnovo Naznacheniya), echivalentul maritim al brigăzilor, necesită un sprijin tehnic mai mare, deoarece se desfășoară în orice, de la bărci ușoare până la sănii subacvatice și sunt în schimb construite în jurul a trei companii ceva mai mari (din nou, cu patru echipe de operatori de 14 oameni), primele optimizat pentru misiuni terestre, al doilea pentru recunoaștere de coastă, al treilea „scafandri de luptă” special configurat pentru exploatarea navelor și instalațiilor inamice subacvatice.

Aceste brigăzi sunt responsabile în fața Direcției de Recunoaștere Operațională a GU a V-a, deși pe teren sunt subordonate comandanților operaționali. Dincolo de asta, mai sunt trei separate Spetsnaz elemente. Una, Brigada 100 Independentă, este adesea folosită ca banc de testare pentru idei și echipamente noi. Alte două au fost create în 2011-2012, ca parte a pregătirilor de securitate pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în sud-vestul Rusiei: Regimentul 25 Independent, special antrenat și echipat pentru operațiuni în turbulentul Caucaz de Nord, și Brigada 346, o forță cu adevărat de elită mai apropiată. la un OOSN ca dimensiune, care a ajuns să devină principalul element operațional al unui nou comandament al forțelor speciale.

SPETSNAZ

Comandamentul Forțelor de Operațiuni Speciale (KSSO)
Brigada 346 (Kubinka-2)

Armată Spetsnaz
Brigada a 2-a (Pskov)
Brigada a 3-a de gardă (Tolyatti)
Brigada 10 (Molkino)
Brigada 14 (Ussuriisk)
Brigada 16 (Moscova)
Brigada 22 Gardă (Stepnoi)
Brigada 24 (Irkutsk)
Brigada 100 (Mozdok)
Regimentul 25 Independent (Stavropol)

VDV
Brigada independentă de desemnare specială a 45-a Gărzi (Kubinka-2)

Marinei
Al 42-lea punct de desemnare specială de recunoaștere navală (Vladivostok; Flota Pacificului)
Al 420-lea punct de desemnare specială de recunoaștere navală (Severomorsk; Flota de Nord)
Punct de desemnare specială de recunoaștere navală 431 (Sevastopol; Flota Mării Negre)
Al 561-lea punct de desemnare specială de recunoaștere navală (Kaliningrad; flota baltică)

În general, se așteaptă ca recruții să aibă o înălțime de cel puțin 160 de centimetri și să cântărească aproximativ 75-80 de kilograme, să fie în formă și sănătoși, cu vedere, auz și echilibru bun. Cu toate acestea, criteriile principale sunt testate printr-o serie de încercări istovitoare, inclusiv un marș forțat de 30 de kilometri, care transportă o încărcătură de 30 de kilograme. Naval Spetsnaz, care se confruntă cu cerințe speciale, trebuie, de asemenea, să demonstreze că pot înota printr-un spațiu îngust simulând un tub torpilă, precum și să-și demonstreze nervii scufundându-se sub apă, îndepărtându-și masca astfel încât apa să umple casca, apoi înlocuind masca și sângerând. apa din casca printr-o supapa speciala inainte de a reveni la suprafata. Este atât de stresant, încât potențialii recruți fac două încercări înainte de a eșua.

Deși s-ar putea să nu fie la fel de obsedați de priceperea fizică ca VDV, el Spetsnaz menține totuși un regim de fitness dificil, cu marșurile obișnuite ale traseului în kit complet și sesiuni de exerciții dozate cu sesiuni regulate de luptă corp la corp. În special, se antrenează Samboo artă marțială rusă distinctivă al cărei nume este o contracție a Samozashchita Bez Oruzhiya, „autoapărare fără arme”, dar care, în forma ei de luptă, s-a dezvoltat într-o formă asemănătoare cu o artă marțială mixtă, în care luptătorii pot folosi nu doar mâinile și picioarele, ci și armele sau chiar orice îi vine la îndemână. Desigur, se antrenează și cu o gamă extinsă de arme, incluzând cel puțin o oarecare familiaritate cu cele folosite de potențialii inamici, cum ar fi familia americană de puști M-16.

Pe lângă obținerea primului acces la noi arme și truse, Spetsnaz De asemenea, au libertate sporită atât de a-și personaliza echipamentul și ținuta, cât și de a experimenta idei și vehicule noi. Ele sunt de obicei desfășurate în APC-uri și IFV-uri obișnuite ale armatei, deși folosesc tot mai mult jeep-uri UAZ Patriot și alte vehicule ușoare. De exemplu, aceștia au adoptat entuziaști quad-bike-urile și cărucioarele, iar un zvon neconfirmat, dar persistent, este că ei caută platforme individuale de luptă descrise de o sursă drept „Segway all-terrain”.

Spetsnaz nu toți sunt antrenați cu parașuta, deși aproximativ o treime sunt, și fiecare OOSN are cel puțin o companie complet care poate fi aruncată în aer. Cu toate acestea, toți primesc instruire în operarea de pe elicoptere, inclusiv răpelarea de la cele care plutesc pe frânghii. Ca naval Spetsnaz se așteaptă nu numai să îndeplinească aceleași misiuni ca și tovarășii lor de pe uscat, inclusiv reperarea bombardamentelor de artilerie navală și cercetarea sau sabotarea instalațiilor de coastă inamice, dar și să efectueze operațiuni de aterizare și minerit naval, ei primesc și pregătire suplimentară pentru astfel de misiuni.

Comandamentul operațiuni speciale

Membri ai Brigăzii 22 Separate de Gărzi a Rusiei cu scop special în timpul unui exercițiu din noiembrie 2017.
Ministerul rus al Apărării/Mil.ru

Dupa cum Spetsnaz s-au profesionalizat și, de asemenea, pe măsură ce cerințele care ar putea fi puse asupra lor au devenit din ce în ce mai specializate, s-au făcut în cele din urmă mișcări pentru a stabili o comandă adecvată a forțelor speciale, ca parte a programului „New Look” Serdyukov/Makarov. GRU avea de mult timp o bază de antrenament numită Senezh (numit după lacul din apropiere, deși adesea cunoscut pur și simplu după numărul său de cutie poștală militară, V/ch sau Unitatea 92154) din Solnechnogorsk, la nord-vest de Moscova. În 2009, s-a hotărât că aceasta va deveni baza pentru o nouă unitate de forțe speciale care — întrucât acesta era o perioadă în care agenția se afla în căsuța de câine — nu va mai fi subordonată GRU, ci direct Marelui Stat Major. . Primul comandant însărcinat cu înființarea unității a fost generalul-maior Igor Medoyev, care a fost înlocuit în curând de locotenentul general Alexander Miroshnichenko. În mod grăitor, amândoi erau veterani ai FSB-ului rival Alfa forță de comando antiteroristă.

Ideea era aceea Senezh ar deveni baza unui nou Comandament al Forțelor de Operații Speciale (KSSO: Komanda Sil Spetsialnovo Naznacheniya) construit în jurul unui OOSN în afara structurii obișnuite de brigadă și a mijloacelor aeriene dedicate. Misiunile sale ar varia de la operațiuni de combatere a terorismului în timp de pace – în special cu privire la viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci – până la sabotaj și asasinat în război. Când Shoigu și Gerasimov și-au asumat controlul armatei, au existat unele îngrijorări cu privire la faptul dacă proiectul KSSO va continua sau dacă rolul veteranilor FSB însemna că forța le va fi transferată. Nu trebuie să-și fi făcut griji. În martie 2013, Gerasimov și-a propus să folosească o întâlnire cu atașați militari străini pentru a semnala o accelerare a proiectului menit să se bazeze pe cele mai bune practici ale altor națiuni.

Până la sfârșitul anului, KSSO a fost ridicat, pe baza Brigăzii 346, menținut în mod deliberat sub putere (doar un OOSN și jumătate, de fapt) pentru a-i permite să fie echipat doar cu cele mai bune cel Spetsnazsoldații contractuali ai lui. Senezh a devenit mai mult un centru de comandă operațional, iar KSSO a achiziționat facilități de antrenament suplimentare la Kubinka-2, la vest de Moscova, unde se află și Brigada 45 a VDV. KSSO are drepturi prioritare o escadrilă de avioane de transport grele Il-76 și, de asemenea, o escadrilă mixtă de transport și atac cu elicopter la baza aeriană Torzhok, mulți dintre ai căror piloți sunt de fapt instructori la Armata 344 Avi. Centrul de antrenament de luptă atunci când nu efectuează misiuni de zbor pentru KSSO.

Prima lor utilizare operațională a fost în Crimeea, iar de atunci au apărut în Donbas, Siria și Ucraina. De asemenea, s-au extins de la puterea lor inițială de aproximativ 500 la 2.000–2.500, deși aceasta include instructori și personal de asistență și poate 1.000 sunt operatori reali. Unitatea de comandă (Unitatea 99450) are sediul la Senezh, apoi există trei detașamente operaționale (Unitățile 01355, 43292, 92154) care operează în mare parte din Kubinka-2 și un alt naval cu sediul la Sevastopol (Unitatea 00317) sub auspiciile Centrului 561 de Salvare de Urgență. Fiecare cuprinde 200–300 de operatori. KSSO este încă un activ strategic aflat în subordinea directă a Statului Major General, mai degrabă decât a GU, dar, totuși, împărtășește cu Spetsnaz o orientare atât spre operaţiunile pe câmpul de luptă, cât şi spre „măsuri active” militaro-politice. Unii operatori KSSO, de exemplu, au transferat la Unitatea 29155 a GU, forța sa dedicată de asasinat și subversiune. Această conexiune – care oglindește modul în care celelalte agenții de informații au propriile lor unități de forță specială, Centrul de desemnare specială pentru FSB și cel mai mic Zaslon Unitatea („Ecran”) pentru SVR — subliniază rolul lor ca și forță de subversiune și sabotaj ascunsă. Deși analogiile pot induce în eroare, acest lucru ar sugera că sunt, în anumite privințe, comparabile cu Activitatea de Sprijin de Informații a Armatei SUA, Grupul de Operații Speciale CIA sau Escadronul E al Serviciului Aerien Special Britanic. KSSO este, fără îndoială, destinat să joace un rol cheie în războaiele întunecate din „zona gri” ale viitorului.

Mark Galeotti este un savant în probleme de securitate rusă, cu o carieră care cuprinde mediul academic, serviciul guvernamental și afaceri. El conduce consultanța Mayak Intelligence și este profesor onorific la University College London’s School of Slavonic and East European Studies, precum și deține burse cu RUSI.

Înscrieți-vă pentru notificări de la Insider! Fii la curent cu ceea ce vrei să știi.

Abonați-vă la notificări push

Citiți în continuare

Rusia Militar rusesc Spetsnaz

Mai mult…