Proiectul Venus

Proiectul Venus a aparut o data cu lansarea celui de al doilea film Zeitgeist (Addendum)premiat la Festivalul de Film Artivist 2 Oct 2008…
Proiectul Venus reprezinta o alternativa noua, indrazneata la actualul sistem social in care traim. Se doreste reconceperea integrala a intregii structuri sociale prin inlocuirea economiei actuale bazata pe bani (monetariste) cu o economie bazata pe resurse si pe un management eficient al tehnologiei si surselor naturale de energie regenerabila astfel incat viata oamenilor sa nu mai fie centrata pe valorile banesti care sunt valori total subiective.
Tema principala a proiectului este conceptul de “economie bazată pe resurse”. Aceasta presupune utilizarea unor abordari inovatoare pentru societate, sistemul educational si aplicarea consecventa a celei mai noi tehnologii care poate fi digerata de sistemul social.
Ce este economia bazata pe resurse?
Toate sistemele sociale, indiferent de organizarea politica, credinte religioase si obiceiuri sociale depind de resursele naturale. Sistemul monetarist a acaparat aceste resurse facandu-le indisponibile tuturor oamenilor, printr-o distribuire inechitabila in functie de valoarea monetara pe care le-o atribuie in mod subiectiv.
Banii, ca instrument principal al sistemului monetarist nu au un corespondent real in sistemul resurselor planetei. Prin urmare banii sunt folositi pentru a restrange accesul tuturor indivizilor la resurse si a face resursele disponibile numai pentru cei care poseda bani. Se cunoaste ca mai mult de 80% din resursele planetei sunt detinute de mai putin de 5% din indivizi. Un decalaj cam mare…in prezent.
Proiectul Venus ofera un plan de recuperare sociala .in care fiintele umane , tehnologia si natura vor fi capabile sa coexiste pentru un termen lung.. Sistemul bazat pe resurse se vrea o alternativa la sistemul monetarist actual care este invechit si generator de conflicte interumane.
Acest proiect este condus de Jacque Fresco impreuna cu alti parteneri ai sai .
Fresco e convins ca prioritatile omenirii nu sunt cele de natura politica, economica sau religioasa ci mai degraba de tehnologie aceasta din urma fiind capabila de a reduce decalajul dintre oameni si de a stabili un nou climat social. “90% din muncile noastre ar putea fi facute de catre masini”. Toti stim ca tehnologia a dus la o evolutie fantastica a umanitatii in ultimii 50 de ani.
Se concepe deci un sistem de gestionare a resurselor, trecand peste sistemul monetar pervers care se bazeaza pe profit, care creste invers proportional cu resursele.

Sistemul propus de Fresco pare cu adevarat realizabil si pune in centrul lui omul si bunastarea acestuia.
Prntru mai multe detalii accesati www.com24.ro sectiunea Proiectul Venus

Miscarea Zeitgeist Romania