Retete pentru intarirea si stimularea cresterii parului. Pentru a avea un par mai matasos se iau 30 de grame de flori de musetel, se pun intr-un vas emailat, se acopera cu 100 de mililitri de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de o ora. Infuzia obtinuta se strecoara si se dizolva in ea o lingurita de miere. Cu aceasta solutie se uda parul (dupa ce v-ati spalat si v-ati sters bine cu un prosop uscat), iar dupa 30-40 de minute se limpezeste cu apa calduta.
In cazul parului gras procedura se repeta o data la sase-sapte zile, iar in cazul parului uscat – o data la 10-12 zile.
Pentru intarirea si stimularea cresterii parului, la patru parti de ceapa data pe razatoare se adauga o parte de miere si se amesteca bine. Amestecul obtinut se intinde pe par si la radacina, se lasa sa actioneze 30 de minute, apoi se spala.
Daca parul este foarte uscat, in amestecul de mai inainte se adauga si o cantitate mica de ulei de floarea-soarelui sau de masline. Cu o ora inainte de spalarea parului, amestecul se intinde la radacina parului, iar capul se acopera cu o punga din plastic, dupa care va limpeziti cu apa calduta.
Pentru a preveni caderea parului si degradarea acestuia, pentru a-i reda elasticitatea si stralucirea, pentru normalizarea activitatii glandelor sebacee si in lupta impotriva matretii, se amesteca o lingura de iaurt, o lingura de otet de mere, o lingura dintr-o infuzie de musetel, pasta pregatita din doi catei de usturoi si o ceapa data pe razatoare, o lingurita de miere. In acest amestec se pot adauga de asemenea doua linguri de coaja uscata de piine de secara. Masa obtinuta se intinde pe cap cu doua-trei ore inainte de a va spala, apoi va acoperiti cu o folie de polietilena si cu un prosop gros.
Careva reguli pentru invingerea stresului
1. Calmati-va. Ca sa va simtiti mai bine si sa slabiti in acelasi timp trebuie sa reduceti factorii de stres, sa va destindeti si sa va regasiti echilibrul interior chiar in mijlocul „haosului cotidian”. 2. Destainuiti-va. Sprijinul familiei si al prietenilor este esential. Vorbiti cu partenerul de viata, dezvaluiti-i starile prin care treceti, eventual cereti-i ajutorul in gospodarie. In felul acesta va veti elibera de mare parte din tensiunile nervoase. 3. Abordati subiecte placute. Va puteti intalni cu prietenii atunci cand aveti putin timp liber, ocazie cu care sa dezbateti subiecte care va fac placere (filme sau muzica, spre exemplu). Nu discutati sub nici o forma despre greutatile de la serviciu sau neajunsuri si lipsuri materiale. 4. Regasiti-va buna dispozitie. Nu va feriti sa radeti. Prin ras, in organism se elibereaza substante ce reduc tensiunile si cresc senzatia de bime 5. Evitati viciile ce pot provoca dependenta. Alcoolul, tutunul si cofeina sunt principalii inamici. Renuntati la ele, nu fac decat sa accentueze tensiunea nervoasa, chiar daca pe moment dau senzatia de linistire. Aceasta nu este decat iluzorie, amanand problemele pentru mai tarziu. Trebuie sa faceti fata dificultatilor si sa gasiti o solutie pe termen lung. 6. Traiti in acord cu propriile dorinte. Acceptati unele compromisuri si schimbari in viata dvs. Va vor face existenta mult mai usoara. 7. Odihniti-va. Un somn bun este fundamental pentru ca organismul si psihicul sa se destinda, sa recupereze si sa se vindece. Daca grijile nu va lasa sa adormiti, faceti o baie inainte de culcare, beti un pahar cu lapte cald, eventual indulcit cu miere, ascultati muzica lenta sau faceti dragoste. 8. Incercati sa va destindeti. Testati diverse metode de relaxare. Inchideti ochii, repetati in minte un cuvant sau o fraza optimista odata cu fiecare respiratie profunda (incercati sa inspirati 4 secunde si sa expirati 6 secunde. 9. Faceti yoga si gimnastica.Tehnicile yoga sau orice alt exercitiu usor va vor ajuta sa reduceti stresul. 10. Incercati plante medicinale. Musetelul, valeriana, sunatoarea, teiul sub forma de capsule sau infuzii, ajuta la micsorarea tensiunilor nervoase, fara a avea efecte secundare ca medicamentele calmante. 11. Fixati limite acceptabile. Spuneti-va ca, in fata oricarei situatii, puteti face o alegere. Trebuie sa constientizati exact ceea ce va doriti la momentul respectiv, ce anume aveti nevoie. 12. Acceptati criticile. Chiar daca persoane din cercul dvs. de prieteni sau din familie obisnuiesc sa spuna lucrurilor pe nume, sa fie de multe ori prea directi, nu trebuie sa-i judecati. S-ar putea sa va prinda bine franchetea lor. Daca exagereaza nu le raspundeti cu aceiasi moneda. 13. Lasati-va prada imaginatiei. „Vizualizarea” ajuta la combaterea durerii, a bolilor si elimina stresul. Imaginati-va ca sunteti intr-un loc dominat de armonie, liniste si calm, unde grijile nu au ce cauta. 14. Tineti un jurnal. Asternerea gandurilor pe hartie va va da impresia ca tineti sub control situatia. De asemenea va va ajuta sa identificati problemele care va afecteaza si deci sa le evitati ori sa le abordati intr-o maniera mai cumpatata.
Substante nutritive pentru un corp sanatos
Sunt multe vitamine, minerale şi alte tipuri de substanţe nutritive care trebuie consumate pentru a beneficia de o nutriţie personală optimă. Folosiţi acest tabel pentru a identifica vitaminele şi mineralele de care puteţi beneficia sau pe care poate nu le includeţi suficient în dieta dvs.
Vitamina A/Beta-caroten
Vedere, creştere, piele sănătoasă, imunitate
Spanac, legume verzi, morcov, broccoli, caise, lapte, cereale
Vitamina D
Benefic pentru: Sănătatea oaselor
Lapte, cereale, somon, sardine
Vitamina E
Asigură sănătatea membranelor celulare, antioxidant
Uleiuri vegetale, nuci, seminţe, cereale
Vitamina K
Coagularea sângelui
Legume verzi, lapte
Vitamina B-1 (Tiamină)
Extragerea energiei din alimente, asigură un sistem nervos sănătos
Cereale integrale, fasole boabe, carne
Vitamina B2 (Riboflavină)
Ajută la extragerea energiei din alimente
Lapte, ciuperci, spanac, cereale integrale
Vitamina B3 (Niacină)
Ajută la extragerea energiei din alimente
Ciuperci, peşte, vită, pui, alune, tărâţe, cereale îmbogăţite
Vitamina B6
Ajută la procesarea proteinelor.asigură sănătatea sistemului nervos
Carne, peşte, pui, spanac, broccoli, banane, seminţe de floarea soarelui
Acid Folic
Protejează materialul genetic şi previne anumite defecte din naştere
Suc de portocale şi legume cu frunze verzi
Vitamina B12
Asigură sănătatea sistemului nervos
Produse de provenienţă animală, cereale îmbogăţite
Vitamina C
Asigură sănătatea ţesuturilor conjuctive, antioxidant
Citrice, căpşune, legume cu frunze verzi, piper, roşii, kiwi
Potasiu
Asigură sănătatea sistemului nervos
Spanac, banane, portocale, roşii, pepene, fasole boabe, cereale integrale, lapte
Calciu
Asigură sănătatea sistemului nervos, dantură şi oase sănătoase
Lapte, iaurt, brânză de casă, tofu, legume cu frunze verzi, alimente îmbogăţite
Cupru
Asigură creşterea, previne anemia
Fasole, leguminoase, nuci, cereale integrale
Fier
Previne anemia, asigură sănătatea sistemului imunitar
Carne, fructe mare, cereal integrale, broccoli, mazăre, tărâţe.
Magneziu
Rezistenţa oaselor, funcţia nervoasă şi cardiacă
Tărâţe de grâu, legume verzi, nuci, ciocolată, fasole
Seleniu
Antioxidant
Ouă, carne, peşte, cereale integrale
Creştere şi dezvoltare, imunitate
Fructe de mare, carne, legume verzi şi cereale integrale
Vitamine necesare unui organism sanatos
Nutriţia sănătoasa: Vitaminele: Acţiune şi provenienţă. Corpul dumneavoastră nu poate funcţiona fără vitamine, care sunt substanţe ce asigură semnalul biochimic activator pentru nervi, muşchi, hormoni, producţia şi consumul de energie. Organismul poate produce unele vitamine, dar majoritatea provin din alimente. Cele care sunt transportate din tractul digestiv în ţesutul adipos (aşa-numitele vitamine liposolubile) pot fi stocate în organism, dar vitaminele solubile în apă sunt în general excretate prin urină. Vitaminele antioxidante contracarează efectele nocive ale unor molecule numite radicali liberi, care reprezintă un produs final de deşeu al producţiei de energie şi sunt considerate a fi iniţiatoarele procesului de îmbătrânire.
VITAMINA A (liposoiubilă)
- acţiunea:antioxidant major, ea întreţine sănătatea ochilor şi a pielii şi protejează mucoasele fracturilor respirator, digestiv şi urinar
- sursele: ficat, oua, lapte gras, unt, margarina, legume verzi, galbene si portocalii
VITAMINA Bl (tiamina) *
- acţiunea:ajută la metabolizarea carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor pentru producerea de energie
- sursele: cereale integrale, lapte, carne de porc slabă, boabe de soia si alte boabe
VITAMINA B2 (riboflavina) şi B3 (niacina) *
- acţiunea:antioxidant major, ea întreţine sănătatea ochilor şi a pielii şi protejează mucoasele fracturilor respirator, digestiv şi urinar
- sursele: Târâte, lapte, brânza, cereale, pâine îmbogăţită şi faină, boabe de soia şi legume verzi cu frunze (în special broccoli)
VITAMINA B5 (acid pantotenic)
- acţiunea:necesară pentru metabolism, şi hormonii sexuali
- sursele: majoritatea legumelor, ouă, cereale integrle, somon, nuci, tarate
VITAMINA B6 (piridoxina)*
- acţiunea:necesară pentru producerea celulelor roşii (hematii) şi a anticorpilor
- sursele: carne, peşte, gălbenuş de ou, porumb dulce, banane, avocado, nuci, cereale integrale
VITAMINA B12 (liposolubilă)
- acţiunea:Vitală pentru creştere, celulele roşii şi sistemul nervos central
- sursele: Carne, târâte, peşte, ou şi produse lactate
ACID FOLIC (float)
- acţiunea:crucial pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului în timpul sarcinii
- sursele: ficat, rinichi, ouă, cereale integrale, mazăre, fasole, nuci şi legume verzi cu frunze
VITAMINA C (acid ascorbic)*
- acţiunea:antioxidant, ea previne infecţiile, vindecă plăgile, ajută la absorbţia fierului şi controlează colesterolul sanguin
- sursele: fructe (în special citrice), legume verzi, cartofi, roşii si ardei
VITAMINA D (liposolubilă)
- acţiunea:acţionează împreună cu calciul pentru a forma oase sănătoase şi este produsă sub acţiunea luminii solare asupra pielii
- sursele: lapte, ulei de peşte şi gălbenuş de ou, este adiţionată la margarina, făină şi unele feluri de pâine
VITAMINA E (liposolubilă)
- acţiunea:scade riscul de boli cardiace şi poate ameliora durerile menstruale si SPM
- sursele: majoritatea uleiurilor vegetale, ouă, nuci, lăptuci, seminţe, boabe de soia, scoici şi târâte
VITAMINA K (liposolubilă)
- acţiunea:ajută la coagularea sângelui, formarea oaselor si funcţionarea rinichilor
- sursele: legume verzi cu frunze, carne de vită, ficat, ceai verde, brânză si ovăz
Catina – un arbust plin de vitamine
Catina – un arbust plin de vitamine
Catina este un arbust ramificat si spinos care creste din zona de litoral pina in cea montana. Se intilneste cu precadere in albiile riurilor din zona de deal din judetele Buzau, Prahova, Vrancea si Bacau, dar si în Arges si Dimbovita. Recoltarea se face incepind din luna august pina la primul inghet, dupa care continutul de vitamina C incepe sa scada. Catina este deosebit de bogata in vitamine: A, C, B1, B2, E, D2, D3. Ea contine de asemenea acid folic, acid nicotinic, acizi grasi nesaturati, aminoacizi esentiali (acid glutaminic, arginina, lizina), ioni de sodiu, potasiu, calciu, magneziu si uleiuri volatile.
La ce boli e buna catina
Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sînt considerate o polivitamina generala, putind fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin. Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila. Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia. Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza. De precizat ca ea poate fi folosita si concomitent cu administrarea de citostatice.
Cum preparam suc si infuzie de catina
Infuzia de catina se prepara dintr-o lingura de fructe zdrobite la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se bea fractionat, pe parcursul intregii zile.
Sucul de catina, fiind foarte concentrat, se bea indoit cu apa. Amestecat cu miere si decoct de menta este bun in tratamentul bolilor tubului digestiv, mai cu seama cind aciditatea este mai scazuta: la 3 pahare de suc se adauga un pahar de apa fiarta, 50 de grame de miere si 1/2 pahar de decoct de menta.
Uleiul de catina – preparare si intrebuintare
Uleiul de catina se poate prepara în felul urmator: se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in servete. Se zdrobesc apoi pe rînd cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinîndu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intii la aer, apoi într-un cuptor deschis pina devine sfarimicios. Se risneste in risnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cintareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamini, agitind amestecul din cînd în cînd. Dupa cele trei saptamini se scurge usor. Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cite o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi. Uleiul de catina este foarte eficient in prevenirea arteriosclerozei si în normalizarea tensiunii. Iarna, putem folosi ulei de catina pentru a proteja partile corpului care sint cele mai expuse frigului, adica fata, miinile si picioarele.
Catina alba
Denumire stiintifica: Hyppophae rhammnoides
Origine: Asia centrala
Dimensiuni: 1 – 3 m
Catina alba – Hippophae rhamnoides a fost introdusa recent in cultura. Una dintre cele mai mari plantatii din tara se gaseste in apropierea Bacaului.
Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala.
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Proprietati:
– tonifiant general, antianemic, vitaminizant
– purgativ
– tratarea bolilor digestive
– actiune reconfortanta
– mugurii au efect afrodisiac
– foarte bun antiinflamator
– inhiba pofta de mancare
– scade durata de convalescenta dupa boala
– efect antigripal, intareste sistemul imunitar
– radioprotectoare
– cicatrizant puternic
– rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare
– imunomodulator
– contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni
– protector coronarian
– antiaterosclerotic
– incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti
– imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice
– prin continutul mare in -caroten, previne aparitia cancerului
– excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura
Indicatii – uz intern:
– hepatita epidemica, cronica
– urticarie, alergii
– nevroze
– alcoolism
– guta
– reumatism
– ciroza hepatica
– ateroscleroza
– anemie
– ulcer gastric si duodenal
– diaree
– astenie
– depresii, stres
– afectiuni oftalmologice
– gingivite
– cancer
Indicatii – uz extern:
– arsuri termice si chimice
– degeraturi
– radiatii
– eczeme infectioase
– protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
– raie
– alergodermiilor
– psoriazisului
– ranilor cu vindecare lenta
Mod de folosire – uz intern:
– ceai; se recomanda in diaree, reumatism, boli de piele, urticarie.
2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30 de minute.
– ulei din fructe de catina utilizat in tratamentul: ulcerului gastric si duodenal, alergiilor, diareei, urticariei, reumatismului, afectiunilor neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Se obtine din 150g fructe proaspete maruntite la care se adauga 150ml ulei de floarea soarelui. Timp de 3 saptamani se tine vasul la temperatura camerei si se agita de cateva ori pe zi. Apoi se zdrobesc boabele si se pun din nou in ulei. Se lasa inca doua zile la lumina si in loc calduros si apoi se transfera in alt vas partea de deasupra uleiului care este limpede. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.
– sirop de fructe – se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, se pastreaza la frigider. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.
– gem
– dulceata
– marmelada
– vin. Se pun intr-un vas 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 litri apa fiarta si racita si 1,5 kg zahar. Se adauga si drojdie de vin. Se lasa 15-20 zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu se adauga la suprafata vinului.
– lichior
– nectar
– jeleu
– peltea
– pulbere – se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani si macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine u n praf gri-albicios, din care se administreaza cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.
– decoct. Doua maini de ramuri de catina, maruntite, se lasa intr-o jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar ramurile se maruntesc si se fierb vreme de douazeci de minute la foc mic, dupa care se filtreaza si se lasa la racit. Se combina cele doua extracte si se consuma pe parcursul unei zile.
Mod de folosire – uz extern:
– scoarta
Scoarta de pe ramurile care raman dupa culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. In terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta.
– tinctura se aplica pe rani ca cicatrizant
Sapte linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara.
– preparat dezinfectant care se aplica pe locurile afectate
O mana de ramuri de catina, taiate marunt, se fierb in jumatate de litru de otet, la foc mic, timp de 10 minute. Apoi se lasa la racit si se filtreaza. Ramurile ramase dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin din otetul obtinut anterior, formandu-se o pasta. Se foloseste in caz de raie. Dupa ce se unge bine locul, se pune deasupra o folie de plastic, care se leaga ca sa creeze un mediu cat mai umed pe zona tratata.
– crema pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
Se combina 50 de picaturi de ulei de catina cu o lingura dintr-un unguent obisnuit.
Caderea parului si infuzia de catina
Caderea parului si infuzia de catina In cazul excesului de sebum, al matretii, al caderii parului se recomanda ca dupa spalarea parului si uscarea acestuia sa se faca un masaj al pielii capului cu o infuzie din frunze de urzica (o lingura de frunze se pun intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat o ora si jumatate, apoi se strecoara). Aceasta reteta se foloseste o data pe saptamina o perioada destul de indelungata. Infuzia din fructe si frunze de catina se foloseste intern si extern ca mijloc de tratament care intareste parul in cazul chelirii: doua linguri de fructe si frunze se pun in doua pahare de apa fierbinte, se lasa la infuzat doua-patru ore intr-un vas bine inchis, apoi se strecoara. Se beau cite 150 de mililitri de infuzie de doua ori pe zi, inainte de masa, dimineata si seara. De asemenea, se maseaza pielea capului cu aceasta infuzie in fiecare seara. Foarte recomandat impotriva caderii parului este si urmatorul amestec de plante: radacini de obligeana – 20 de grame, radacini de brusture – 20 de grame, flori de galbenele – 10 grame, muguri de hamei – 15 grame. Acest amestec se pune intr-un litru de apa fierbinte, se lasa la infuzat doua ore, apoi se strecoara si se spala parul cu infuzia obtinuta.
Eczemele se trateaza cu ulei de catina si macese
Eczemele se trateaza cu ulei de catina si macese
50 de grame de seminte de maces se spala cu apa calda si se lasa sa se usuce. Se adauga apoi 100 de mililitri de ulei de catina si se lasa la macerat 17 zile intr-un loc intunecos. Dupa aceea se strecoara si se amesteca cu 50 de grame de miere. Acest amestec este foarte indicat pentru ungerea eczemelor. Miez de macese proaspete fara seminte se amesteca cu miere (in parti egale) si se lasa la macerat trei zile. Se adauga apoi doua parti de tinctura de propolis, se amesteca si se ung locurile bolnave in caz de dermatoza. Petalele de flori de maces fierte in miere se folosesc pentru tratarea inflamatiilor pielii. Pentru tratarea aterosclerozei este recomandata infuzia de macese: macesele se taie marunt si se pun intr-o sticla, apoi se acopera cu alcool; se lasa la macerat intr-un loc intunecos timp de doua saptamini, agitind zilnic sticla; se strecoara apoi cu atentie si se iau cite 20 de picaturi cu o lingurita de zahar. In acelasi mod poate fi pregatita si tinctura din macese intregi; se administreaza incepind cu cinci picaturi si crescind in fiecare zi cu cite cinci picaturi; atunci cind se ajunge la 100 de picaturi se incepe scaderea, din nou cu cite cinci picaturi in fiecare zi. Impotriva aterosclerozei se folosesc mai multe amestecuri de plante care au in compozitie frunze sau fructe de maces. Se amesteca frunze de scaiete, muguri tineri de mur – cite o parte, frunze de fragi – trei parti, frunze de maces – doua parti. O lingura din acest amestec se pune in 300 de mililitri de apa fierbinte, se fierbe la baie de aburi 5 minute, iar dupa aceea se adauga apa pina se ajunge la volumul initial; se bea pe parcursul zilei, inainte si dupa masa. Se amesteca: doua parti flori de porumbrel si cite o parte de frunze de trei-frati-patati, muguri de mesteacan, frunze de maces; o lingura din acest amestec se pune in 350 de mililitri de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa 30 de minute la infuzat; se administreaza infuzia in doua doze – dimineata si seara, dupa masa. Un amestec foarte eficient in tratarea aterosclerozei este urmatorul: frunze de maces – doua parti, frunze de fragi – trei parti, frunze de urzica, frunze de mur – cite o parte; o lingura din acest amestec se pune in 200 de mililitri de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa 15-20 de minute la infuzat; se bea infuzia in doua doze, cu 15-20 de minute inainte de masa. Se amesteca: visc, frunze de urzica – cite doua parti, radacina de papadie, radacina de mur – cite o parte, macese – trei parti; o lingura din acest amestec se pune in 250 de mililitri de apa fierbinte, se acopera vasul si se fierbe la baie de aburi 10 minute, apoi se lasa la infuzat la temperatura camerei; se bea in doze egale pe parcursul zilei. Ar fi de dorit ca in ziua in care consumati aceasta infuzie sa beti si o jumatate de pahar de suc de morcov.
Ce afectiuni, cum se trateaza acestea cu miere si cum poate fi depistata mierea falsificata
Ce afectiuni, cum se trateaza acestea cu miere si cum poate fi depistata mierea falsificata
Mierea este unul dintre cele mai vechi medicamente, este un produs prelucrat de albine din nectarul plantelor inflorite, dar care difera de nectar prin citeva proprietati chimice. In miere se gasesc aproximativ 50 de substante hranitoare. Mierea contine aproximativ 40 la suta glucoza, 35 la suta fructoza, 3 la suta zaharoza. Nivelul acestor substante se poate schimba in functie de tipul de miere.
In ea se gasesc vitaminele B1, B2, B6, E, K, C, provitamina A – carotenul, acid folic, numeroase microelemente: aluminiu, fier, iod, beriliu, bor, potasiu, calciu, nichel, mangan, litiu, zinc, fosfor etc. Acest lucru vorbeste despre faptul ca mierea ia parte activ la mentinerea starii functionale a sistemului nervos central, imbunatateste starea tesuturilor, creste permeabilitate vaselor sangvine si stimuleaza circulatia sangvina.
Terapia cu ajutorul mierii este una dintre cele mai vechi ramuri ale medicinei populare. Albinele au aparut pe planeta noastra cu aproximativ 50 de milioane de ani in urma. Inca din Egiptul Antic era folosita nu numai ca un produs alimentar de mare pret, dar si ca mijloc terapeutic si cosmetic. In zilele noastre, tratamentul cu ajutorul mierii a primit numele de apiterapie.
Apiterapia se imbina foarte bine cu fitoterapia, produsele pe baza de miere combinate cu plante medicinale corect alese au un efect terapeutic maxim.
Mierea de nuc si tratarea anemiei
Datorita proprietatilor sale terapeutice, mierea nu isi gaseste un analog in natura. Cu ajutorul mierii se poate pastra tineretea si sanatatea pentru multi ani.
Fiecarui tip de miere ii sint proprii o anumita culoare, un gust si o aroma specifice. Culoarea mierii poate fi diferita – de la incolora pina la aproape neagra. Aroma mierii depinde de prezenta in ea a uleiurilor eterice – substantele aromatice din plante.
Atunci cind cumparati miere trebuie sa va interesati neaparat de tipul ei. Cele mai bune sint considerate a fi urmatoarele: de tei, de salcim alb, de zmeura. In mierea de nuc sint multe albumine, fier, de aceea este de neinlocuit in tratarea anemiei. Mierea de trifoi, unul dintre cele mai apreciate tipuri deschise la culoare, contine levuloza (fructoza). Mierea de iarba-neagra este unul dintre cele mai bune tipuri inchise la culoare, este foarte viscoasa, se zahariseste foarte incet si este putin acra la gust.
In ultimul timp pe piata a aparut foarte multa miere falsa. Cum putem evita inselatoria? Cum sa descoperim singuri prezenta unor diverse substante in miere? In mierea falsa se adauga diferite corpuri straine: sirop de zahar, amidon, melasa de sfecla, zaharina. Aceste adaosuri pot fi descoperite foarte usor: mierea se pune sa se dizolve in apa. Daca mierea este curata, solutia obtinuta este putin tulbure, fara nici un fel de depuneri. Daca in miere se gaseste amidon, citeva picaturi de tinctura de iod vor colora solutia in albastru. Prezenta cretei poate fi descoperita picurind pe depunerile care apar un acid oarecare sau otet. Daca exista intr-adevar creta, depunerea se va transforma in spuma.
Mierea pusa pe rana opreste singerarea
Mierea naturala este asemanatoare unui sirop gros, care scos din celulele fagurelui incepe sa se cristalizeze foarte repede. Cu cit in miere se gaseste mai multa fructoza, cu atit isi pastreaza mai mult consistenta lichida. Trebuie sa tineti cont de faptul ca mierea cristalizata este o miere de calitate. Procesul de cristalizare este o marturie a calitatii deosebite a produsului – continutul scazut de apa in ea.
Pentru a nu gresi in alegerea mierii, trebuie sa stiti ca apicultorii, incercind sa creasca productia de miere, pun alaturi de stup vase cu apa indulcita, pe care albinele o asimileaza la fel ca si nectarul. Aceasta miere nu se diferentiaza ca aspect de cea adevarata, dar nu are aceleasi proprietati. Pentru a determina daca mierea este adevarata, aveti nevoie de un creion chimic: in mierea care nu este naturala, creionul va lasa o urma violet.
In medicina traditionala, mierea este folosita la tratarea celor mai diverse afectiuni. Nu are nici un fel de contraindicatii. Prin aplicarea unei comprese cu miere pe o rana, singele nu mai curge, ceea ce usureaza spalarea ranii si creeaza conditii mai bune pentru hranirea celulelor. In afara de aceasta, mierea distruge multi microbi (bacilul dizenteriei, streptococii, stafilococii etc.).
In cazul afectiunilor cailor respiratorii este recomandat sa luati cite o lingurita de miere de patru-sase ori pe zi. Aceasta se ia impreuna cu ceai fierbinte sau cu lapte, ca sudorific si in raceli.
Impotriva tuberculozei se pregateste urmatorul amestec: 100 de grame de miere, 100 de grame de unt, 100 de grame de untura de porc sau de gisca, 15 grame suc de aloe. Toate componentele se incalzesc intr-o baie de aburi si se amesteca (nu se fierb). Se ia cite o lingura din acest amestec la un pahar cu lapte fierbinte, dimineata si seara.
Hipertensiunea arteriala si amestecul-minune
In insomnie se recomanda amestecarea de miere cu otet de mere. Dizolvati intr-un pahar cu apa calda o lingura de miere si o lingura de otet de mere, amestecati si beti seara, inainte de culcare.
In cazul extenuarii organismului se ia cite o lingura de miere zilnic, dimineata, pe stomacul gol. Daca va doare capul, luati o lingura de miere, dupa 30 de minute durerea va disparea.
Spasmele musculare pot fi inlaturate luind cite doua lingurite de miere dupa fiecare masa, timp de o saptamina. Dupa aceasta perioada, se observa de obicei o imbunatatire.
Suferinzilor de hipertensiune arteriala li se recomanda sa amestece o lingura de miere, o lingura de suc de sfecla, o lingura de suc de hrean (inainte de a fi dat pe razatoare, hreanul trebuie tinut in apa timp de 36 de ore), sucul de la o lamiie. Se ia cite o lingura din acest amestec de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa.
In cazurile de stenocardie se amesteca sucul de la doua lamii, sucul din doua frunze mari de aloe si 500 de grame de miere. Se lasa la macerat intr-un vas bine inchis, timp de sapte zile, in frigider. Se ia cite o lingura de trei ori pe zi, inainte de masa.
Pentru ateroscleroza, folositi usturoi si miere
In ateroscleroza, o capatina de usturoi pisat se amesteca cu sucul de la o lamiie si doua lingurite de miere. Amestecul se administreaza in doua doze – dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.
In colita, o lingura de flori de musetel uscate se pun intr-un pahar cu apa fierbinte. Dupa ce s-a racit, se strecoara infuzia si se adauga o lingurita de miere. Solutia astfel pregatita se foloseste pentru clisme.
In ulcerul gastric si duodenal, mierea trebuie folosita cu aproximativ doua ore inainte de micul dejun si prinz si la trei ore dupa cina. Mierea (o lingura) trebuie dizolvata intr-un pahar de apa calda, pentru ca dizolvata ea contribuie la subtierea mucozitatii din stomac, scade intensitatea durerii, inlatura varsaturile si arsurile.
Impotriva gripei se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte o lingura de macese, o lingura de coacaze, o lingura de zmeura. Se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea de trei ori pe zi cite o jumatate de pahar de infuzie inainte de masa (in infuzia rece se adauga o lingura de miere).
In afectiunile ficatului se recomanda amestecarea in parti egale de miere si coacaze negre (trecute inainte prin masina de tocat). Din acest amestec se ia cite o lingurita cu 30 de minute inainte de masa.
Pentru a va potoli setea puteti pregati o bautura racoritoare gustoasa pe baza de miere: 200 de mililitri de suc de scoruse negre, 100 de militri de suc de coacaze negre, 2 grame de acid citric, 100 de grame de miere, 100 de mililitri de apa minerala. Se bea rece.
Artrita si varicele se trateaza cu miere si usturoi
Artrita si varicele se trateaza cu miere si usturoi
Mierea si usturoiul par la prima vedere niste produse incompatibile, cu toate acestea tocmai combinarea lor este un foarte eficient mijloc terapeutic in cazul afectiunilor vasculare ale picioarelor (artrita, varice), in cazul cardiopatiei ischemice. In acest scop, in medicina populara este recomandata urmatoarea reteta: 250 de grame de usturoi pisat se pun in 250 de grame de miere, se amesteca bine si se lasa la macerat timp de sapte zile; se ia cite o lingura cu 40 de minute inainte de masa, de trei ori pe zi, timp de una-doua luni. Medicina populara bulgara recomanda de asemenea o tinctura din usturoi pregatita in conditii domestice: 250 de grame de usturoi pisat se pun intr-un litru de alcool; se inchide sticla bine si se tine la soare sau linga soba, la o temperatura de 30 de grade Celsius; in fiecare zi trebuie agitata sticla. Dupa 14 zile, continutul sticlei se strecoara; tinctura astfel pregatita poate fi pastrata pina la un an. Este foarte indicata impotriva gripei, bronsitei, dizenteriei, afectiunilor infectioase ale intestinului – se iau cite 10-15 picaturi o perioada scurta de timp. Pentru tratarea sclerozei, hipertensiunii arteriale, 40 de grame de usturoi se pun intr-o jumatate de litru de alcool, se lasa la infuzat intr-un loc calduros si intunecos; se ia cite o lingura din acest amestec de trei ori pe zi. Usturoiul este si un mijloc cosmetic foarte indicat: in cazul cosurilor, intindeti-va o pasta de usturoi pe fata o data pe saptamina, pina la vindecarea completa. Fitoterapia bulgara recomanda spalarea cosurilor o data pe zi cu o tinctura: o capatina de usturoi pisat se pune in 100 de mililitri de alcool si se lasa la infuzat doua ore. Seara, inainte de culcare se ung bataturile cu suc de usturoi; trebuie urmate 12-15 proceduri. Pentru a scapa de negi trebuie sa ii frecati de patru-cinci ori pe zi cu un catel de usturoi. Pastele pregatite din usturoi copt si unt sau usturoiul oparit in lapte sint foarte indicate in cazul bataturilor dureroase. In cazul intepaturilor de insecte puneti-va pe rana 10-15 minute un bandaj usor cu pasta de usturoi.
Diabetul zaharat se trateaza cu decoct de cicoare
Diabetul zaharat se trateaza cu decoct de cicoare
O reteta foarte indicata diabeticilor este urmatoarea: o linguri de spini de brusture se pun intr-un ceainic emailat impreuna cu 400 de mililitri de apa fierbinte; se lasa la infuzat 30 de minute; se bea in trei doze pe parcursul zilei. Consumarea de suc natural de lamii, proaspat stors curata singele de grasimi. Foarte indicat este de asemenea decoctul de cicoare, fara zahar, care trebuie baut de citeva ori pe zi. Fierbeti frunze de maslin si beti din acest ceai cite un pahar pe zi. Se amesteca o lingura de spini de brusture, o lingura de frunze de afin, o lingura de pastai de fasole; se pun intr-un ceainic si se acopera cu un litru de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat o ora. Dupa aceea se strecoara, se storc plantele si se pastreaza intr-un loc intunecos si rece nu mai mult de doua zile; se administreaza cite un pahar din infuzia calduta de trei ori pe zi. Urmatoarea reteta este indicata atit impotriva diabetului, cit si in cazul altor boli interne. Nuci verzi, adunate inainte de 7 iunie, se taie marunt si se pun in apa fierbinte (in proportia 10 grame de nuci la un pahar de apa), se acopera vasul cu un capac si se lasa la infuzat 15 minute; se bea asemenea unui ceai caldut. 100 de grame de frunze de afin (culese in mai-iunie) se pun la uscat, apoi se pun intr-un litru de apa fierbinte, se acopera vasul cu un capac si se lasa in baie de aburi 15 minute; se lasa sa se raceasca la temperatura camerei timp de 45 de minute, se strecoara si se pastreaza intr-un loc intunecos si rece nu mai mult de doua zile. Se administreaza din infuzia calduta cite o jumatate de pahar de patru-cinci ori pe zi, inainte de masa. 20 de grame de fructe si frunze de fragi de padure se pun intr-un vas emailat, se adauga un pahar cu apa fierbinte, se acopera vasul si se pune la baie de aburi 15 minute; se lasa sa se raceasca la temperatura camerei timp de 45 de minute, se strecoara si se bea pe parcursul zilei. 100 de grame de seminte de ovaz se pun intr-un vas emailat, se adauga 600 de mililitri de apa fierbinte, se acopera vasul si se pune in baie de aburi 15 minute; se lasa la racit la temperatura camerei timp de 45 de minute, se strecoara si se adauga apa pina se ajunge la volumul initial; se pastreaza intr-un loc rece nu mai mult de doua zile; se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, inainte de masa. Foarte indicat in caz de diabet, anemie este pepenele.
Diabet: Retete – Sfaturi
Un lucru foarte important este ţinerea unui regim alimentar sever.
Toate dulciurile sunt interzise, inclusiv consumul alcoolului, al cafelei al ceaiului negru, pâinea albă, supă de carne şi prăjiturile, în locul lor se vor consuma legume, salate, cartofi dar nu prăjiţi, pâine integrată, carne slabă, fulgi de ofăz, fructe. Hrana trebuie să fie bine mestecată şi consumată încet.
Fiertură de sâmburi de dovleac : curăţaţi de coajă şi tăiaţi mărunt 30gr de seminţe de dovleac, puneţi-le să fiarbă într-o jumătate de litru de apă, vreme de 10 minute, la foc mic. Lăsaţi băutura să se răcească, apoi strecuraţi-o. Beţi în fiecare dimineaţă câte o ceaşcă de ceai pe stomacul gol, iar seara, aceiaşi cantitate cu 30 de minute înainte de a vă culca.
Ceai de teci de fasole uscată : foarte diuretic, tecile de fasole au proprietatea de a micşora valorile zahărului din sânge. Seara fierbeţi vreme de 2 ore 100gr de teci de fasole uscate, tăiate mărunt, intr-un litru şi jumătate de apă. Lăsaţi-le să fiarbă până ce lichidul scade la jumătate, lăsaţi-le în apa în care au fiert, la macerat până a doua zi de dimineaţă. Strecuraţi şi beţi peste zi între mese cât vreţi .
Cură de o săptămână pe lună, în exclusivitate cu sucuri : 330gr suc de morcovi, 100gr suc de ţelină, 100gr suc de salată verde, 100gr suc de fasole verde, 60gr suc de andive, 120gr suc de pătrunjel . Se amestecă toate şi se beau în mai multe reprize pe zi. Dintre plante, prietena diabetului este salvia . Se bea 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie de 1 linguriţă de plantă opărită cu o cană de apă în clocot.
Faceţi zilnic gimnastică medicală, aceste exerciţi vă vor ajuta foarte mult. Faceţi-le pe balcon sau afară, important este să asudaţi după care faceţi un duş călduţ. Mergeţi cât mai mult pe jos.
Ceai antidiabetic – reţeta îi aparţine unui celebru preot-vindecător elveţian Kuzle, ale cărui metode de vindecare sânt căutate acu în Occident.
3 linguriţe cerenţel [Geum alpina] + 1 linguriţă frunze de mur + 1 linguriţă frunze de fragi + 3 linguriţe scrântitoare [Potentila aurea] + 2 linguriţe de păstăi de fasole tăiată mărunt. Se amestecă bine toate plantele, apoi se ia o linguriţă cu vârf de amestec, se opăreşte cu o cană de apă şi se lasă să stea 3 minute. Se bea 1-2 litri ceai pe zi. Tot acest călugăr recomandă diabeticilor să ţină o dietă cu ţelină crudă [salate] zeamă de varză acră, morcovi proaspeţi, ceapă şi usturoi, rase pe pâine integrală.
Un alt călugăr-vindecător spune că diabetul este o boală legată de proasta funcţionare a pancreasului, şi recomandă activarea lui prin : turnări de apă [băi] folosit extrem de mult acum în America .
Tratamentul – prevede ca bolnavul să şadă pe un scăunel băgat într-un lighean mare cu apă [25-30 grade] ţinându-şi picioarele afară pe podea.Cu ajutorul unei cârpe aspre de cânepa, se fac masaje pe abdomen, înmuind repetat cârpe în apă, apoi punând-o în jos, de la ombilic spre părţile lateraleale abdomenului, spre picioare. Baia durează între 10-12 minute, după care bolnavul trebuie să se bage la căldură, în pat.
Un medicament gata făcut [naturist] este „Fitodiab” care dă rezultate foarte bune şi este făcut de firma „Holigal” dar numai în cazul diabeticilor care nu folosesc insulina. Condiţia să dea rezultat este un regim alimentar sever.
Retete populare impotriva gripei
Retete populare impotriva gripei
Iata citeva retete populare foarte recomandate impotriva gripei. Trei-patru catei de usturoi se piseaza si se pun intr-un pahar de lapte fierbinte, se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara; se bea infuzia in inghitituri mici, pe parcursul a 30 de minute. In timpul zilei trebuie sa beti trei-patru pahare din aceasta infuzie. Este un mijloc foarte eficient de tratare a gripei, anghinei, tuberculozei. Usturoi pisat se amesteca cu miere (in cantitati egale); se ia cite o lingura de citeva ori pe zi din acest amestec, bind dupa aceea un pahar cu apa (administrarea acestui amestec este obligatorie inainte de culcare). Este un mijloc foarte eficient impotriva gripei. In caz de gripa este bine daca tineti sub limba o data pe zi putin tutun; aceasta procedura trebuie repetata zilnic pina la vindecarea deplina. Cinci-sapte linguri de macese taiate marunt se pun intr-un litru de apa rece si se lasa la infuzat peste noapte. Dimineata se pune vasul pe foc, se da in clocot, apoi se mai fierbe intr-un vas cu capac 10 minute, se lasa sa se raceasca o ora, apoi se strecoara; se bea decoctul fierbinte in inghitituri mici pe parcursul zilei, indulcindu-l cu miere sau orice alta dulceata. In cazul tuberculozei, decoctul trebuie consumat o perioada mai mare de timp. O lingura de frunze uscate de salvie se fierbe 3 minute intr-un litru de vin alb sec, dupa ce s-a racit se strecoara; se beau cite 50 de grame din infuzia rece la fiecare 30 de minute; se administreaza zilnic pina la vindecarea deplina. In caz de gripa, atunci cind aveti nasul infundat este bine ca la fiecare doua-trei ore sa va puneti in fiecare nara suc de usturoi. Patru linguri de hrean dat prin masina se pun intr-o jumatate de litru de vin alb sec, se lasa la macerat una-doua saptamini, se adauga coaja de la zece lamii taiata marunt; se beau cite 50 de mililitri din lichidul obtinut, de trei-patru ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. Acest amestec ar fi bine sa fie pregatit inainte de apropierea epidemiei de gripa si trebuie baut in cazul temperaturii ridicate. Se dau pe razatoare un usturoi si o ceapa, se acopera capul cu un prosop, se inchid ochii si se respira sub prosop 10-15 minute de trei-patru ori pe zi, pe gura si pe nas, pe rind, in caz de gripa, afectiuni inflamatorii ale cailor respiratorii, in cazul inflamarii amigdalelor, in caz de anghina, bronsita.
Afectiuni ale ficatului: Retete: Vrabioara la gratar
Vrabioara la gratar
Ingrediente:
vrabioara (1), sare, ulei (1 lingurita), cimbru.
Mod de preparare:
Se bate vrabioara bine, pe o parte si pe cealalta, pentru a se zdrobi
fibrele tari. Se unge cu un strat subtire de ulei, se infasoara rulou si
se lasa la fezandat o zi in frigider. Inainte de a o frige gratar, se
inlatura untdelemnul cu un servetel de masa. Se frige pe gratarul incins
in prealabil, fara grasime. Cind este gata, se sareaza si se presara cu
cimbru.
Servire:
Se serveste cu diverse garnituri si o salata.
Calitatile terapeutice ale uleiului de ricin
Calitatile terapeutice ale uleiului de ricin
Pe linga proprietatile binecunoscute de laxativ si purgativ, uleiul de ricin are o diversitate de virtuti terapeutice. Acest ulei exercita o actiune benefica asupra tegumentelor – atit la nivelul epidermei, cit si al dermei.
Mijloc eficient pentru vindecarea negilor
Timp de 10-15 minute se maseaza negul (negii) cu ulei de ricin. Procedura se aplica de doua ori pe zi – dimineata si seara, pina cind tratamentul isi face efectul.
Cind mucoasa ochilor este iritata si inrosita
Se picura 1-2 picaturi de ulei de ricin in fiecare ochi. Are efectul calmant si cu ajutorul vitaminei A si a altor componente, efect terapeutic.
Uleiul de ricin are un efect de stimulare a cresterii genelor si sprincenelor (este o metoda folosita de multe vedete. Una dintre ele este Catherine Deneuve).
entru intarirea radacinilor si cresterea parului
Se frictioneaza la radacina cu ulei de ricin. Procedura se aplica seara inainte de culcare, pentru ca uleiul sa actioneze peste noapte. A doua zi dimineata se spala bine parul si pielea capului. Tratamentul se face de trei ori pe saptamina, pina cind se obtine rezultatul dorit. Apoi, pentru intretinere, se poate aplica tratamentul de doua ori pe luna.
Uleiul de ricin este recomandat in hemoroizi
Pentru ungerea anusului (extern), dar si cite 1-1/2 lingurita intern, pentru a avea un scaun ce nu irita si nu agraveaza hemoroizii.
Cind ombilicul nou-nascutului se cicatrizeaza prea incet, se recomanda ungerea acestuia cu ulei de ricin.
Uleiul de ricin este foarte potrivit si in tratamentul escoriatiilor, zgirieturilor, a taieturilor, ulceratiilor, a diverselor eruptii. Cel mai bine pentru a evita durerile este sa se foloseasca o pana, care se inmoaie in ulei si cu care se ung locurile afectate.
Pentru a inmuia bataturile si pielea ingrosata
Se ung picioarele de trei ori pe saptamina cu ulei de ricin, dupa ce au fost bine spalate cu apa calda si sapun. Dupa ungerea cu ulei se imbraca sosete de bumbac, lasindu-le peste noapte.
Uleiul de ricin se recomanda si in tratamentul papiloamelor, alunitelor, ca si a pigmentatiei hepatice. Pentru aceasta se frictioneaza insistent locurile afectate cu ulei de ricin, dimineata si seara. Efectul se face vizibil dupa aproximativ o luna.
In bronsite si raceli se fac frectii pe piept cu un amestec de 2 linguri ulei de ricin si 1 lingura terebentina. Dupa ce se frictioneaza bine pieptul bolnavului, se infasoara bine cu un sal de lina, apoi se imbraca un tricou gros (din bumbac flausat). In raceli frectia se face seara, inainte de culcare, iar in faze mai severe – de 2 ori pe zi.