Otrava din paharul cu suc. Ce substanţe nocive conţin băuturile carbogazoase şi ce boli provoacă: inima, muşchii şi ficatul, cele mai afectate organe

Feb 27th, 2015 | Autor | Categorie: Actualitate, Locale Arad, Sanatate, Stiinta

Medicii şi nutriţioniştii spun că acizii şi zaharurile conţinute în băuturile carbogazoase provoacă boli grave. Specialiştii sunt de părere că este necesar să se reducă drastic consumul sau, mai bine, astfel de băuturi să fie scoase complet din meniul nostru.

646x404

Nutriţionistul arădean Elena Bodea spune că printre cele mai dăunatoare alimente pentru sănătate sunt băuturile carbogazoase, ele provocând boli grave. „Printre primele efecte este scăderea nivelului de potasiu din sânge, care duce la slăbiciune musculară şi chiar la probleme cardiace. Pierderea de potasiu se datorează, în principal, prezenţei glucozei, fructozei şi a cofeinei din aceste băuturi. O altă problemă care poate să apară este afectarea ficatului, un organ important care se ocupă cu purificarea sângelui şi, apoi, rinichii, care filtrează toate lichidele. Sunt periculoase inclusiv băuturile acidulate care, combinate cu alte substanţe, pot forma pietre la rinichi”, atenţionează medicul Elena Bodea. Specialista este de părere că băuturile carbogazoase consumate mai ales la prânz poate duce la creşterea nesănătoasă în greutate, dar şi la diabet zaharat – băuturile (foarte) îndulcite slăbesc capacitatea organismului de a gestiona nivelul de zahăr din sânge. În plus, continuţul de acid din băuturile răcoritoare distruge smalţul dinţilor. Consumul îndelungat de băuturi răcoritoare carbogazoase duc la formarea celulitei, datorită retenţiei de apă in plus, duc şi la o îmbătrânire prematură. Nivel ridicat de aciditate Medicii spun că indiferent de compania producătoare, băuturile carbogazoase au un PH acid de 2.51, adică aproximativ acelaşi ca şi oţetul, dar conţinutul de zahăr maschează nivelul ridicat al acidităţii. PH-ul apei este 7. Din intregul sistem digestiv (de la gură pănă la rect), numai stomacul rezistă într-un mediu acid cu PH-ul 2.0. Înainte să ajungă în stomac, băuturile carbogazoase trec prin celelalte organe ale sistemului digestiv, provocând astfel un mediu anormal de acid. Acidul fosforic din băuturile carbogazoase concurează cu acidul clorhidric din stomac, afectând funcţiile acestuia, astfel, alimentele rămân nedigerate şi apar probleme precum: indigestia, gaze intestinale, balonarea.

Sursa: http://adevarul.ro/

Lasa un mesaj