VINE ZAPADA: Cod galben de ninsori pentru judetul Arad!

Dec 26th, 2014 | Autor | Categorie: Actualitate, Info util, Locale Arad
VINE ZAPADA: Cod galben de ninsori pentru judetul Arad!
Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare de cod galben pentru zeci de judete, intre care si Aradul, atentionare valabila in intervalul 28 decembrie, ora 20,00 – 29 decembrie, ora 23,00. Codul vizeaza ninsori, intensificari ale vantului, precipitatii mixte si polei.
Potrivit meteorologilor, incepand de duminica seara (28 decembrie) ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a tarii, iar in sud si sud-est vor fi abundente si se va depune un strat nou si consistent de zapada. In Lunca Dunarii si in Dobrogea precipitatiile vor fi mixte si se va depune polei.

In cea mai mare parte a Munteniei, in jumatatea de sud a Moldovei, in Dobrogea si in estul Olteniei, vantul va prezenta intensificari temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind si troienind zapada.

Avand in vedere atentionarea de inrautatire a vremii transmisa de Administratia Nationala de Meteorologie, Politi Rutiera recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum daca nu si-au echipat corespunzator autovehiculele pentru circulatia in conditii de iarna (anvelope specifice sezonului, lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip, rezerva de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire functional etc.).

In timpul calatoriei, cei de la volan trebuie sa pastreze in mers o distanta de siguranta fata de vehiculele dinainte si sa nu actioneze brusc mecanismele de directie si franare si sa utilizeze cu precadere frana de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind conditiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, vant, viscol) trebuie luata in calcul si posibilitatea intreruperii circulatiei pe unele segmente de drumuri. In acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule sa nu lipseasca hainele groase, paturi, alimente, apa potabila si cel putin un telefon mobil cu incarcator la priza auto.

Daca traficul rutier se va intrerupe din cauza zapezii, soferii sunt rugati sa scoata autovehiculele in afara partii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina.

Lasa un mesaj