Cea mai mică amendă de circulaţie a ajuns la 170 de lei
Ian 8th, 2014 | Autor | Categorie: Auto, Nationale

Amenzile de circulaţie au fost majorate începand din 1 ianuarie 2014, astfel încât cea mai mică sumă pe care o veţi plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 170 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1.700 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulaţie vor fi cuprinse între 1785 de lei şi 8500 de lei. Odată cu noile amenzi, şoferii indisciplinaţi plătesc cu 15 lei mai mult decât anul trecut pentru folosirea telefonului mobil la volan sau pentru lipsa centurii de siguranţă.

Codul Rutier stabileşte, la articolul 98, că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

De la 1 ianuarie salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă este acum de 85 de lei, faţă de 80 de lei, cât valora un punct-amendă lunile trecute.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;

clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (Sancţiunile prevăzute la clasa a V-a se aplică numai persoanelor juridice).

Asadar, de la 1 ianuarie, amenzile sunt, în funcţie de clasă:

de 170 sau 255 de lei (clasa I);

de 340 sau 425 de lei (clasa a II);

cuprinse între 510 şi 680 de lei (clasa a III-a);

cuprinse între 765 şi 1700 de lei (clasa a IV-a);

cuprinse intre 1785 si 8500 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice , cele din clasa a IV-a, se aplică, potrivit art. 102 din Codul Rutier, dacă circulaţi cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) a expirat , dacă transportaţi pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folosiţi în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar. De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1700 de lei) pot fi sancţionaţi şi cei care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia; conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate; depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.Potrivit Codului Rutier, cu amenda maximă de până la 1700 de lei, precum şi cu suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sancţionează urmatoarele contravenţii: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune ( conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani); neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.

Cât vei plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi date de politiştii rutieri

De la 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amendă de 170 sau 255 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru: oprirea în loc nepermis; depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h; oprire neregulamentară.

Pentru circulaţia pe “interzis“.

Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 340 sau 425 de lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte: staţionarea neregulamentară; depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h;

pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este şi mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizare corespunzatoare. Şoferii aflaţi într-o asemenea situaţie vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 510 şi 680 de lei, dar şi cu 4 puncte de penalizare.

Alte contravenţii sancţionate des de poliţişti te costă de la 1 ianuarie astfel: întoarcere “pe dunga continuă” – amendă cuprinsă între 765 şi 1700 de lei, la care se adaugă 6 puncte de penalizare; trecerea pe culoarea roşie a semaforului – permis reţinut pentru 60 de zile şi amendă cuprinsă între 510 şi 680 de lei; neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor – permis reţinut pentru 30 de zile şi amendă din clasa a II-a de sancţiuni (340 sau 425 de lei).

Sursa:avocatnet.ro

 

Lasa un mesaj