Cum a rezolvat Funeriu un subiect de BAC

Iul 6th, 2011 | Autor | Categorie: Scoala

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a fost pus sa rezolve un subiect de limba romana de la bacalaureat. Funeriu a vorbit despre “cunoasterea de sine” intr-o emisiune tv.
Daniel Funeriu a rezolvat subiectul II de limba si literatura romana. Cerinta subiectului era: Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri despre cunoasterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu: A avea un ideal inseamna a avea o oglinda.
Foaia de examen continea si cateva indici pentru redactarea textului argumentativ:
– sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri
– sa redactezi continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente.
Iata ce a considerat Funeriu ca trebuia sa scrie la acest subiect:
“Acest subiect nu poate sa nu fie oarecum influentat de o experienta personala pe care am trait-o si care mie mi-a schimbat destinul. A fost in momentul in care am fost angajat de Institutul japonez pentru care am lucrat, care m-a angajat din momentul in care eram cercetator in Statele Unite. Dupa ce m-au angajat, am mai continuat sa stau sase luni in Statele Unite, platit de Institutul japonez si, la un moment dat, mi-au spus: acum este momentul sa vi in Japonia. si am avut o discutie cu directorul institutului caruia i-am spus, nefiind 100% sigur ca e bine sa merg in Japonia, l-am intrebat: ce se intampla daca nu merg in Japonia? Nu a spus nimic 3 minute, aproximativ, dupa care mi-a spus: as crede ca esti un egoist. De ce mi-a schimbat acest lucru destinul? Pentru ca acel om, si de aceea am un respect deosebit pentru poporul japonez, pentru ca acel om a stiut in acel moment ca eu am cantarit foarte atent ambele variante si ca nu am ajuns la o concluzie. si a decis sa faca ceea ce fiecare dintre noi ar trebui sa faca cel putin o data in viata. Sa-si puna oglinda in fata. si el mi-a aratat ca, daca dupa increderea pe care el mi-a acordat-o, eu mi-as fi dat demisia si nu as fi mers in Japonia as fi fost un egoist. si n-a fost multumit cu aceasta oglinda. si de aceea am mers in Japonia si toata viata mea Japonia va ramane un punct de reper pentru mine”.
Ministrul Educatiei nu a respectat structura unui text argumentativ, dar intrebat ce nota si-ar fi dat, acesta a zis ca este profesor de chimie si nu de romana.
Sursa: www.calificativ.ro

Tags: , , ,

Lasa un mesaj