Avionul supersonic românesc IAR-111 Excelsior are structura cabinei finalizată. Vezi cum arată – FOTO

Iul 6th, 2011 | Autor | Categorie: Stiinta

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică – ARCA a finalizat structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, un aparat destinat lansării rachetei spaţiale Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize şi dezvoltării turismului spaţial, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Cabina avionului este realizată din materiale compozite, are o greutate de peste 500 de kilograme, complet echipată pentru zbor, şi primeşte un echipaj de două persoane – pilot şi navigator -, dispuse în tandem.
Pilotul, aşezat pe locul din faţa cabinei, va dispune de o consolă centrală care va cuprinde echipamentele de navigaţie analogice şi GPS, un ecran panoramic pentru sistemul HDTV pentru asistarea decolării şi aterizării, iar echipamentul de radiocomunicaţii va fi dispus pe părţile laterale. Postul de pilotaj va fi echipat cu comenzi necesare manipulării aeronavei.
Navigatorul, aşezat în spatele pilotului, va dispune pe consola centrală de un sistem integrat de monitorizare a parametrilor de funcţionare a avionului, sistem de comunicaţii radio, sistem de navigaţie GPS, un sistem SDTV de monitorizare a aeronavei şi un ecran pentru radar pasiv.
Cabina este ejectabilă în caz de necesitate şi este dotată cu două paraşute acţionate cu motor rachetă.
“Realizarea structurii cabinei avionului I.A.R.-111 Excelsior este un moment important pentru echipă şi partenerii săi, fiind unul dintre elementele cel mai dificil de realizat din toată aeronava. În perioada următoare, cabina va fi supusă unui program intensiv de testare la sol şi la zbor, efectuându-se teste de presiune şi solicitări mecanice la suprasarcini şi vibraţii. După parcurgerea acestor teste, cabina va fi echipată cu sistemele de avionică şi va fi integrată în structura aeronavei”, a declarat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.
Astfel, ARCA va efectua în cursul lunilor iulie-august Misiunea 6, de testare la zbor a cabinei avionului IAR-111, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii asociaţiei. “Data exactă depinde de când vor da autorităţile aprobarea pentru testare. Misiunea 6 constă în testarea cabinei la zbor. Ea va fi aruncată dintr-un elicopter pentru a se testa acceleraţia şi sistemul de recuperare prin paraşute. Pentru a vedea dacă este funcţionabil acest sistem, el este propulsat de două rachete. “Se urmăreşte în primul rând recuperarea în siguranţă a cabinei. Este un test simplu”, au explicat reprezentanţii ARCA. Aceştia nu au dezvăluit locul unde se va efectua testarea la zbor a cabinei avionului IAR-111.
Avionul supersonic IAR-111 Excelsior este realizat cu surse exclusiv private. ARCA a decis să nu comunice deocamdată valoarea programului.
Primul zbor al avionului supersonic este programat pentru toamna anului 2012.
Sursa: www.mediafax.ro

Tags: , ,

Lasa un mesaj