Despre masonerie cu Oreste Teodorescu

Secretele Aradului

În 26 mai, într-un ambient deosebit, s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Francmasoneria, o cale de evoluţie spirituală”, susţinută de Oreste Teodorescu. Organizată de Asociaţia Pro Benemerenti şi de Clubul Leo Arad Ziridava, conferinţa a propus arădenilor o perspectivă interesantă şi erudită asupra fenomenului masonic. Invitatul, beneficiind de o impresionantă cultură în domeniu, a delectat auditoriul prin discursul său, relevând aspecte istorice, politice, sociale, economice şi culturale legate de societatea masonică.

Pornind de la explicitarea originilor antice şi moderne ale acestei societăţi universale, Oreste Teodorescu a detaliat elemente definitorii din „filosofia” masonică, insistând şi pe relaţia dintre această societate iniţiatică şi religie, mai concret pe raportul dintre masonerie şi cele două biserici tradiţionale: Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.

Dincolo de aspectele inedite, care au fascinat publicul, conferenţiarul a subliniat legătura intrinsecă dintre masonerie şi democraţie, precizând că reprezentând un laborator de idei, un loc de dezbateri, masoneria nu are cum să fie agreată de regimurile totalitare sau dictatoriale. De subliniat caracterul interactiv al conferinţei, invitatul fiind provocat cu întrebări pertinente, acesta răspunzând la fel de pertinent.

Interesantă a fost şi menţionarea menirii filantropice a francmasoneriei, exemplele din trecutul masonic al Aradului fiind extrem de relevante pentru surprinderea acestei dimensiuni a societăţii fraternale.

Mesajul lui Oreste Teodorescu a fost foarte clar: masoneria are datoria de onoare de a se implica în ajutorarea celor aflaţi în nevoie,putând genera mecanisme, asociaţii şi instituţii de binefacere sustenabile.

Conferinţa sus amintită se doreşte a fi începutul unui ciclu de astfel de manifestări prin care se doreşte ca în faţa publicului arădean să fie aduse personalităţi marcante ale vieţii publice româneşti şi chiar internaţionale.

Antoniu Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published.