Vulpea argintie revine!

Actualitate

91610_picI se spune Vulpea. Are la activ o carieră plină în Poliţie. E general de brigadă, doctor şi cel care a creat Unitatea de Afaceri Interne a ministerului. Mai târziu, unitatea s-a transformat în vestita „Doi şi un sfert“ – actuala Direcţie Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului de Interne (DGIPI). Virgil Ardelean este unul dintre cei mai vestiţi şefi de Poliţie din România. Asta şi pentru că, în paralel cu ascensiunea profesională, Vulpea a mai intrat şi în scandaluri.

„Coada“ Vulpii

În anii ‘90, Ardelean a fost acuzat că l-a dezinformat pe ministrul Gavril Dejeu. În timpul mineriadei din ‘99 era răspunzător de culegerea de informaţii privind efectivele minerilor, acţiunea şi traseele lor. Oamenii conduşi de Ardelean au dat informaţii atât de bune, că jandarmii au fost mereu luaţi din oală de brigăzile de ortaci.

După 2000, numele lui Virgil Ardelean a fost vehiculat într-o afacere cu iz de medicamente alături de alte nume grele: Toma Zaharia şi Nicolae Berechet. Fraţii Cămătaru l-au acuzat pe Ardelean că le-a fabricat dosarul în baza căruia au intrat după gratii, însă până acum nu a fost dovedit nimic.

Cel mai mare scandal în urma căruia Ardelean a demisionat de la şefia DGIPI a fost cel legat de dispariţia lui Omar Hayssam. La acea vreme, Marcel Sâmpetru, şeful Parchetului General, bătea apropouri subtile în ce priveşte activitatea Vulpii în raport cu monitorizarea sirianului acuzat de terorism.

După ce a dispărut de la şefia DGIPI, Ardelean a fost pus şef la Direcţia Generală de Management Operaţional din cadrul Ministerului de Interne. Aici a dat numai de riscuri: a fost iradiat de monitorul calculatorului şi a avut un salariu lunar de aproximativ 3.000 de euro.

Virgil Ardelean nu a dorit să comenteze noua sa numire în funcţia de şef al DGIPI. A spus sec: „Nu comentez, mă apuc de treabă”. Conform unor surse, în acest an există un plan în urma căruia DGIPI şi Direcţia Generală Anticorupţie, unitate specială care se ocupă cu anchetarea funcţionarilor publici, să se reunească sub aceeaşi „umbrelă“. Noua instituţie va fi condusă direct de Ardelean.

Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă este nepoata celebrei „Doi şi un sfert“. Numele provine de la UM 0215, unitate a Ministerului de Interne care se ocupa cu protecţia internă şi informaţiile clasificate, care a adunat mulţi dintre foştii securişti.

Silvian Ionescu, în cărţi pentru Garda de Mediu

Funcţia de comisar-şef al Gărzii de Mediu ar putea fi ocupată de Silvian Ionescu (foto), în prezent preşedinte al Organizaţiei PDL Sector 3.

Democrat-liberalul a mai ocupat această funcţie în urmă cu un an şi jumătate. A fost comisar-şef al Gărzii de Mediu în perioada martie 2005 – mai 2007. Tot în 2005, între 7 şi 13 ianuarie, Silvian Ionescu a ocupat funcţia de prefect al Capitalei, însă şi-a dat
demisia în urma mai multor critici ale preşedintelui Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că numirea lui Ionescu în funcţia de prefect este „o mare dezamăgire” şi „o surpriză neplăcută”. Înainte de 1989, Silvian Ionescu a fost ofiţer în Direcţia de Informaţii Externe. Serviciul în care se afla el se ocupa de spionaj în partea vestică a Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.